Tvättpulver är bättre och effektivare än flytande tvättmedel

Har du någon gång funderat på om flytande tvättmedel tvättar kläderna jämnare och renare än tvättpulver?

– Om man väljer flytande tvättmedel eller pulver är i första hand en smaksak, säger Malin Skaar vid Orklas konsumentservice när hon får frågan. Om plaggen inte tål hög temperatur föreslår hon att man försöker kompensera med hjälp av ett lite längre tvättprogram så att kläderna får längre tid på sig att bli riktigt rena.
En undersökning som genomförts av det tyska testmagasinet ”Stiftung Warentest” visar däremot att pulver är effektivast mot fläckar. Inget av de flytande tvättmedlen i deras test gav bättre tvättresultat än det sämsta pulverbaserade medlet som testades. Även de flesta tvättmaskinstillverkare rekommenderar pulver, eftersom flytande tvättmedel ofta ger avlagringar plaströren, vilket så småningom kan sätta igen dem.

Om du vill välja lösningar som är så bra som möjligt för miljön rekommenderar det danska miljödepartementet tvättpulver. De innehåller nämligen färre miljöfarliga ämnen.
Ytterligare ett miljöargument är att pulver väger mindre per dosering, vilket i sin tur innebär mindre belastning vid transport. EZOgreen™ tvättpulver är dessutom såpass koncentrerat att du endast behöver använda 1/7 jämfört med vanligt tvättpulver, och det är minst lika effektivt!

Vi får mycket återkoppling från våra egna kunder med deras dagliga erfarenheter. Och många berättar att de inte upplever lika rena kläder med flytande tvättmedel som med Ezogreen™ tvättpulver. Och om du har besvärliga fläckar som du vill ta bort kan du enkelt fukta tyget och gnida Ezogreen™ på fläcken. Låt pulvret verka medan plagget ligger i ljummet vatten i ca 10 minuter. Lägg därefter plagget i tvättmaskinen tillsammans med övriga kläder som ska tvättas. Denna metod fungerar inte lika bra med flytande tvättmedel. Man får inte samma effekt, eftersom flytande tvättmedel har en tendens att lägga sig på botten av vasken/behållaren innan de 10 minuterna har gått. Och det är tyvärr inte lika effektivt som pulver. Nackdelen med pulver är ju dock att man måste tvätta doseringsfacket oftare. Så var och en måste välja sin egen lösning. Vi på Ezogreen anser dock att vi måste tänka på miljön – oavsett vad vi väljer!