Var rädd om barnens känsliga hud

Fler och fler barn upplever hudutslag, allergibesvär och klåda. Känns det som om ni har testat allt? Kanske har vi lösningen.

De flesta vet att barns hud är känsligare än vuxnas, men alla vet inte varför det är så. Det beror på att barnhud och särskilt babyhud kan vara upp till 30 procent tunnare än vuxnas hud. Barns hud torkar också ut dubbelt så fort som vuxnas, vilket innebär att de oftare får hudirritationer.

Under barnets första månader utvecklas huden snabbt. Den blir mer motståndskraftig, men det tar ändå flera år innan barns hud tål lika mycket som vuxnas. Just därför är det många föräldrar som funderar på vad de kan göra för att skydda sina barns känsliga hud under de första åren.

Många barn drabbas av allergier

Utslag och klåda är kan vara jobbigt för små barn och deras föräldrar att hantera. En del upplever att barnen nästan kliar sig blodiga medan tårarna rinner. I Norden är allergier numera nästan lika vanligt som förkylningar. Faktum är att närmare hälften av befolkningen i dag har en eller flera allergier och att alltfler barn drabbas. Typiska allergiska reaktioner kan påverka luftvägar, hud och matsmältning och kan visa sig i form av luftvägsbesvär, nässelutslag, atopiska eksem och matallergier. Hos barn kan allergierna ibland gå över när de blir äldre, men det gör tyvärr inte saken bättre medan de pågår.

De flesta testar med olika krämer, byter ut tvålen och kontrollerar att materialen i kläderna är så mjuka och skonsamma mot barnens ömtåliga hud som det över huvud taget är möjligt. Men många glömmer att kontrollera en sak. Vad innehåller egentligen det tvättmedel som barnens kläder tvättas med?

Giftiga kemikalier i byxor och t-shirtar?

Känslig barnhud är inte alltid helt enkel att förstå sig på. Vissa dagar kan det verka som att barnet tål precis vad som helst. Andra dagar behövs det knappast mer än en vindpust för att det ska uppstå utslag och rodnader. Ömtålig barnhud kan bli irriterad av allt från parfym och alkohol i olika krämer till färgämnen i kläder eller kemikalier i tvättmedel.

Det är vanligare än man tror att glömma bort tvättmedlet när man ska byta ut produkter för att skydda barnets hud. Traditionella tvättmedel är nämligen fulla av giftiga kemikalier och parfym så att de ska lukta gott. Det kan leda till kontakteksem för de minsta i familjen – eksem kan uppstå omedelbart eller efter en tid. Huden påverkas även av små mängder av allergiframkallande ämnen eller allergener och reaktionerna kan variera från lindriga till kraftiga. Många föräldrar slutar använda parfymerade produkter för att barnen ska slippa reaktioner, men om kläderna tvättas tillsammans med de vuxnas kläder kan de ändå bli utsatta för parfym och andra kemikalier som barn kan reagera på.

Välj ett tvättmedel som barnet tål

Många som byter ut sitt gamla tvättmedel mot ett som är fritt från giftiga kemikalier upplever stora förbättringar av barnens hudbesvär. Om man byter tidigt minskar också risken för permanenta allergibesvär.

EZOgreen är ett bra exempel på ett tvättmedel utan farliga kemikalier. Det passar därmed perfekt för både små barn och vuxna med känslig hud. EZOgreen är dessutom miljövänligt och kan användas för tvätt av allt från bomull till silke och merinoull. När det handlar om barnens hälsa är det dumt att chansa. Ta reda på vad ditt tvättmedel egentligen innehåller och byt om innehållsförteckningen gör dig skeptisk.

Vill du byta till EZOgreen i dag? Då får du 2 månaders GRATIS provperiod för hela familjen genom att beställa tvättmedlet här!

Bör du gå till läkaren med ditt barn?

Kom ihåg att eksem och klåda är vanligt och någonting som de flesta barn upplever då och då under uppväxten. Ofta går det att få bukt med problemen genom att byta ut olika produkter som används i vardagen så att barnet slipper besvären. Ibland kan det dock vara bra att uppsöka en läkare med barnet. Om utslagen inte ger med sig efter att man har bytt ut sina produkter kan det till exempel vara lämpligt att göra ett allergitest.

Om barnet får hög feber, andningsproblem eller nedsatt allmäntillstånd i kombination med utslagen behöver du också kontakta läkare. Kräkningar i samband med utslag kan också vara ett tecken på att en läkare kan behöva ta en titt på barnet. Om barnets tillstånd blir akut sämre bör man alltid kontakta läkare omedelbart eller överväga att ringa efter en ambulans.